TOPKAPI SARAYI SAAT SEKSİYONU ZİYARETÇİSİYLE BULUŞTU

Dünyanın sayılı mekanik saat koleksiyonlarından olan Topkapı Sarayı Saat Koleksiyonu, "Topkapı Sarayı Saat Seksiyonu" ile ilk kez gün ışığına çıktı. Topkapı Sarayı Müzesi Divit Odasında, Saat Seksiyonu, daimi sergi olarak ziyarete açıldı.

Bu daimi Sergi projesi, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı başkanlığında Müze Müdür Yardımcısı Ayşe Erdoğdu, Mekanik Saat Ustaları Şule Gürbüz ve Recep Gürgen'in yıllar süren özenli çalışması ile Tektaş Saatçilik A.Ş. sponsorluğunda hayata geçti.

Prof. Ortaylı; "Bu güne kadar Topkapı sarayı Saat Koleksiyonunun dünyanın sayılı mekanik saat koleksiyonlarından olduğu özellikle yabancı kaynaklar tarafından hep zikredilse de fazla kimselerin dikkatini çekmedi. Bu sergi ile bu değişecek." diyor.

Dünyanın sayılı mekanik saatlerinin yer aldığı Koleksiyonda yaklaşık 380 parça bulunuyor. Osmanlı İmparatorluğunun 400 yıllık hanedanlığı süresince biriktirilmiş olan Avrupa'nın dört bir yanından gelen, birbirinden değerli saatlerin yanısıra ustalık örneği olan Türk saatleri de yer alıyor. Türk yapımı saatleri arasında, Ahmet Eflaki Dede, Süleyman Leziz, Şeyh Dede, Mehmed Şükrü gibi en önemli saat ustalarının tasarlayıp, ürettiği saatler bulunuyor. Koleksiyonda gelişim ve değişim geçiren dönemsel eserler arasında yer alan Türk yapımı çarpıcı saatlerden biri 19. yüzyıl Osmanlı dönemine ait olan bir masa saatidir. Yaldızlı ahşap kaide üzerinde , Mevlevi külah biçimli zarif bir görünüme sahip, bu saat döneminin ince işçiliğini yansıtıyor.

Ayrıca, saat dünyasının dahi mucidi Breguet'nin Osmanlı Padişahları için yaptığı nadide ve dünya şahaseri saatler de bu bu serginin önemli parçaları arasında bulunuyor. Örneğin Breguet'nin uzun tarihi boyunca üretmiş olduğu en önemli ve en paha biçilmez şaheseri, 1813 yılında 11.Mahmud'a armağan olarak sunulan "Pendule Sympathique" saat bu sıradışı eserlerden sadece bir tanesi.